• Klockor och vikingasmycken till superpriser
✔ Fri frakt ✔ Prisgaranti ✔ Betala säkert med Klarna eller Swish

Varför köpa armbandsur? Och vilken ska jag köpa?

Oavsett modell ger en snygg herrklocka alltid ett attraktivt intryck. Vi erbjuder ett brett sortiment online av eleganta klockor, med såväl diskretare som mer uppseendeväckande modeller. 


Kort om remmar


Det som binder din klocka till handlederna är oerhört viktigt i klockans karaktär. Ett metallarmband ser bra ut på mer maskiga, klockiga klockor, medan läder är valet för konventionella, klädda klockor. 


Varför köpa armbandsur?

Å andra sidan har ett armbandsur sina styrkor över en telefon. För det första är en klocka diskret. Vid affärs- eller sociala evenemang där det skulle vara tråkigt att dra ut en telefon för att kontrollera tiden, kommer man inte ens att märka en snabb blick på en klocka. Dessutom behöver du inte gräva efter en klocka. Det kommer inte att försvinna i en ficka eller handväska, och du kan inte förlägga något lätt när det är fäst vid handleden.


När du är på språng har ett armbandsur andra fördelar. Du kan också använda en klocka och lämna båda händerna fria för körning, skidåkning eller andra aktiviteter. Och när man talar om aktiviteter är en klocka ett utmärkt exempel på en specialanordning. Det finns mycket att säga för något som gör en sak och gör det bra, varför vi har verktygssatser samt schweiziska arméknivar. Ta saker ett steg längre, det finns klockor skräddarsydda för ett anmärkningsvärt utbud av aktiviteter med en eller två ofta använda funktioner direkt tillgängliga.


Okej, men vilken klocka ska du köpa? Hur svårt kan det vara att välja en? Det görs bara 1,2 miljarder av dem varje år, så valet bör vara enkelt. Det är dock allt annat än lätt. Om klockvärlden var ett ekosystem skulle det definieras av en galen mutationshastighet. Varje år släpps alla typer av märken, modeller, märken och varianter som är inriktade på ett förvirrande antal marknader och delmarknader. Värre är att kategorierna tenderar att suddas ut på grund av att mode spelar en stor roll i klockdesign och många modeller lånar idéer från andra.


Även rent tekniska kategorier kan smälta samman. Till exempel finns det digitala ur och det finns mekaniska ur, men det finns även hybrider: digital-mekaniska ur. Sedan finns...du förstår idén.


Denna blandning har blivit ännu mer markerad av införandet av könsneutrala klockor som överbryggar klyftan mellan traditionella herr- och damklockor när kvinnor antar mer maskulina stilar. Faktum är att klockvärlden är så överraskande stor att om du försöker bestämma dig genom att studera alla tillgängliga klockor innan du fattar ditt beslut kommer du inte att köpa en klocka på många år.


Det mycket bättre sättet är att fråga dig själv vad du vill ha ut av det. Är det bara något som bara berättar tiden? Är det en modeaccessoar? En statussymbol? Ska det berätta för världen något om dig? Vill du ha det för jobbet? Sport? Spel? Är noggrannhet viktigt? Vad sägs om funktioner? Varaktighet? Och naturligtvis pris.


En uppenbar faktor är kostnaden. Klockor har aldrig varierat mer i pris och varierar tillräckligt från billigt för att ge bort eller att betala en miljon dollar på auktion för ett samlarföremål. Det kan tyckas tråkigt, men ett armbandsur är en av de saker där priset är vad marknaden kommer att bära. Så det bästa rådet är att välja en klocka som passar din budget och verkar värt priset. Vad det är är upp till dig. Vissa hoppar upp och ner av glädje när de köper Rolex som de har slitit ett decennium för att ha råd med, och jag har också känt andra som tror att den som spenderar mer än 100kr på en klocka,


En annan viktig faktor att tänka på är läsbarhet. En klocka som är svår att läsa är som en sportbil som du inte kan passa in i. Det kan vara fantastiskt, men det är också meningslöst.


På samma sätt bör en klocka vara bekväm att bära. Om den klistras in i handleden eller fortsätter att fånga saker, är det inte mycket nöje att sätta på den på morgonen. Tänk också på klockans storlek. En stor klocka kommer förmodligen att vara mindre bekväm och ser dum ut på en liten handled. Å andra sidan kan en för liten klocka vara svårare att läsa och ser lika dum ut på en stor handled. Den bästa tumregeln är att hitta en klocka som är proportionell på dig - speciellt om den bärs på affärs- eller formella tillfällen.


Det är mycket att ta in - vilka är de viktigaste funktionerna i en klocka?

en vattentålighet på minst 100 meter, vilket innebär att du kan simma (men inte dyka)

Om du inte planerar att få din klocka våt behöver den inte 100 m, men om du planerar att ta den på dykning behöver du 200 m eller högre.

Slutligen bör du alltid se till att din klocka passar korrekt och inte sitter löst på din handled och placerar den överst på handen för rätt position.

Varje man behöver en klocka, vare sig det är en sportklocka eller en klassisk design med läderband. Hitta rätt stil för ditt utseende och din livsstil så vill du aldrig ta bort det.

Herrklockor kan löst kategoriseras i tre huvudkategorier: casual, sport- och lyxklockor. Med alla de olika design som finns, måste du vara uppmärksam på modellens unika funktioner för att se till att den uppfyller dina behov.

Om du är som de flesta vanliga Svenssons är klockan på din handled förmodligen en kvartsklocka. Det finns en anledning till det. Kvartsklockor är otroligt noggranna och mycket prisvärda.

I stället för att drivas av en fjäder använder en kvartsrörelse elektricitet från ett litet batteri. Batteriet skickar elen genom en liten kvartskristall, vilket gör att kristallen vibrerar 32 768 gånger per sekund. Vibrationerna mäts av en krets, som omvandlar vibrationen till en puls, som rör sekundvisaren på klockan. Eftersom kvartsklockor använder elektriska pulser för att flytta second hand har de en distinkt "tick tick tick" -rörelse. Det är inte lika smidigt som en mekanisk eller automatisk klocka.

Eftersom kvartsrörelser är beroende av elektricitet och färre rörliga delar är de mycket mer exakta och tål mycket mer slag än mekaniska eller automatiska klockor. Det är av den anledningen att de flesta "sport" och "fält" klockor använder en kvartsrörelse.

Kvartsklockor är också billiga. Och ändå håller de tiden som en mästare. Naturligtvis, om du vill ha något med lite mer panache, måste du spendera mer.

Fördelar med kvartsklockor:

Exakt tid. Kvarts är den överlägset mest exakta av alla rörelser. Kommer aldrig att förlora eller lägga till sekunder under dagen.
Mindre underhåll. Förutom att byta batteri varje år eller så finns det lite underhåll du behöver utföra på en kvartsrörelse.
Hållbar. Eftersom de har få rörliga delar kan en kvartsklocka "den bara går och går"
Prisvärd. Även om snyggare kan kosta tusentals kronor, är de nästan alltid billigare än mekaniska och automatiska sorter.


Sportklockor
Sportklockor tenderar att ha en mer robust konstruktion och är gjorda av slitstarka material som gummi eller plast så att de tål eventuella stötar eller olyckor. Många har extra funktioner - stoppur, timers, larm och till och med pulsmätare för att ge all viktig information du kan be om medan du tränar.

Sportklockor har ofta den extra förmågan att vara vattentåliga, vanligtvis till ett visst djup (på grund av trycket på de inre komponenterna). Det betyder att de inte kommer att skadas av överdriven svett när du tränar hårt i gymmet eller regnvatten när du cyklar flera mil på din cykel. De kommer också att hålla dig uppdaterad om eventuella split- eller varvtider du vill bedöma.